perjantai 3. helmikuuta 2012

KALLIO BLOCK PARTY

Taas hieman kesämuistoja... Kävin kesällä myös Kallio Block Partyssa. Vessa-asiat näyttivät olevan hienosti jonossa ja Bajamajan kyljessä komeili arvoituksellinen teksti...


"WC on ihmisille seinä..." WC ihmisten seinä???? Vai seinä ihmisen WC??? Kesti hetken ennenkuin tajusin tekstin sisällön muuttuvan täysin, kun sen huomaa lukea ja ymmärtää pilkun kanssa. Siis luetaanpa uudestaan: "WC on ihmisille,(pilkku) seinä...(pistepistepiste) "
A4 paperille tulostettuja tekstejä "WC on ihmisille, seinä... " oli ripustettu jokaiseen porttikongiin Karhupuiston ympäristöön. Kerrassaan hieno ajatus laittaa sepalustaan avaava partylainen pohtimaan lausetta "WC on ihmisille, seinä..."
Siis kelle se seinä on??? Kelle? Mille? Mikä? Kukaan ei kerro ja missään lapussa ei lue vastausta? Siis: "WC on ihmisille, seinä... " ... on seinä, ei wc?  vai kenties... seinä on kiveä tai esimerkiksi tässä tapauksessa metallia? vai... seinäN takana takana asuu ihminen?...seinä on koirille? ...kissoille?  ...HÄ? KELLE NYT HITTO SE SEINÄ ON TAI MIKÄ SE SEINÄ SITTEN ON?
No toisiin porttikongeihin oli lisäksi ripustettu WC:n
 ja ensiapupisteen suuntaan osoittavia kylttejä
Kunnes löytyi vielä kaunis toive vessan käytön suhteen Kallio Block Partyssa juhlivalle Suomen kansalle ja myös vieraan vallan edustajille. Näin siis opetetaan kansakuntaamme ja vieraitamme uudelleen käytöstavoille. "Älä siis kuse nurkkiin niinkuin yleensä, jotta me saatais pitää nää bileet ens vuonna kanssa. Jookosta?" Ongelma ymmärretty- siitä kymmenen pistettä. Ongelmaan keksitty ratkaisu kyltittämällä riskikohteet - siitä kymmenen pistettä. Kylttien tekstit vaikeita ymmärtää selvinpäinkin- tästä tulee miinuksia ja rutkasti. Ongelmaa oli siis lähestytty ohjeistavien viestien muodossa, joiden tavoitteeksi ymmärsin muutoksen isojen ihmisryhmien virtsaamiskäyttäytymisessä. Väistämättä tulee kulttuurihistoriastamme mieleen "Älä sylje lattialle" - kyltit, joista löysin lyhyen katsauksen Kouvolan kaupungin sivuilta. Tässä teille lyhennetty versio. Mitä siis olivat 'Älä sylje lattialle' -kyltit?


 ”Älä sylje lattialle. Spåtta ej på golfvet.” Nämä kieltotaulut olivat yleinen näky 1800- luvun lopulta lähtien junissa ja julkisissa tiloissa kuten kouluissa. Kieltotaulujen lisäksi sylkyastiat olivat tuttu näky. Taustalla oli lääkäriseuran ohjelma tuberkuloosin ehkäisemiseksi. Syljeskely oli yleinen tapa 1800-luvulla. Erityisen paljon syljeskelivät purutupakkaa eli mälliä pureskelevat miehet. Sairaille ihmisille syljeskely taas oli välttämätöntä, jotta taudin oireet helpottaisivat. 

 Sylkemisestä kirjoitettiin Sanomalehti Savossa 1889 seuraavasti: 

”Se paha tapa, jota sylkemiseksi nimitetään, on juurtunut moneen ihmiseen, varsinkin mieheen. Jos esimerkiksi kävelevät niin eivät voi olla sylkemättä ja jos vaan vähän aikaa ovat olleet jossain huoneessa, niin on sen paikan vieressä, missä ovat istuneet, kokonainen lammikko sylkeä. Pikkupojat ja useat aikamiehetkin pitävät nimittäin suurena asiana osata sylkeä kauaksi ja niin että sattuu kohdalleen. Mutta se ei ole niinkään helppoa. Siihen tarvitaan harjaantumista ja ennen kuin ollaan oikein taitavia, on siitä saanut itselleen tavan.” 

Sylkyastiat poistuivat junista 50-luvulla.
Sylkemiskiellosta löytyi myös teekkareiden juomalauluista aiheeseen liittyvä riemastuttava laulu. TÄSTÄ LINKISTÄ VOIT KUUNNELLA LAULUN.
Nykypäivänä lääkäriliiton* toimesta voitaisiin painattaa uusia kylttejä kaikkiin katutapahtumiin selkokielisinä versioina vähintään kolmella ja mielellään neljällä kielellä. Lyhyesti ja ytimekkäästi ÄLÄ KUSE NURKKIIN** olisi ymmärrettävä ja monikäyttöinen. Sama ajatus ja kielto toimisi porttikongeissa, kukkapenkeissä, kulmauksissa ja melkein missä vain. Perinteinen teekkarien juomalaulu "Älä sylje lattialle" voitaisiin helposti muuttaa nykyaikaisemmaksi tyyliin: "Älä ku-se port-ti-kon-giin...jne". *** Tässäpä meillä olisi tervehenkistä kansakunnan valistusta seuraaviksi viideksi vuosikymmeniksi. 

Valistusvisioni menisi suurinpiirtein näin: Alkuillasta lauletaan yhdessä jonkun himassa kaveriporukalla kaljan- tai siiderinkittaamisen lomassa reipashenkistä juomalaulua: "Emme kuse porttikongiin...". Laulu toistetaan useaan otteeseen reippaalla, iloisella ja kuuluvalla äänellä - mielellään seisten. Sen jälkeen anniskeluravintoloihin etsiytymistä ja virtsaamisen tarvetta ohjailevat teiden varsilla tiheään näkyvät ÄLÄ KYSE NURKKIIN - kyltit. Ja loppu onkin pian historiaa... Voimme vuosikymmenien valistuksen jälkeen poistaa kyltit katukuvastamme ja siirtää ne kotiseutumuseoihin muistoksi "hassusta" menneisyydestämme, jolloin oli tapana pissailla jokapaikkaan ja enään (siis vuonna 2062) kenellekään ei tulisi pieneen mieleenkään niin tehdä. Kotiseutumuseon seinältä löytyisi lisäksi seuraava lehtileike sanomalehti 'Suomesta' vuodelta 2012, jossa kaduille kuseskelusta kirjoitettiin seuraavaan tapaan: 

”Se paha tapa, jota virtsaamiseksi nimitetään, on juurtunut moneen ihmiseen, varsinkin mieheen. Jos esimerkiksi kävelevät baarista toiseen niin eivät voi olla kusematta matkallaan ja jos vaan vähän aikaa ovat olleet jossain kadulla, niin on sen paikan vieressä, missä ovat seisoskelleet, kokonainen lammikko virtsaa. Nuoriso ja useat aikamiehet pitävät nimittäin suurena asiana osata virtsata kauaksi ja niin että sattuu kohdalleen. Mutta se ei ole niinkään helppoa. Siihen tarvitaan harjaantumista ja ennen kuin ollaan oikein taitavia, on siitä saanut itselleen tavan.”



* Tai ihan sama kenen toimesta, kunhan vaan jonkun toimesta. Sisäministeriön, terveysministeriön, kaupungin, Marttakerhon tai ihan minkä vaan...

**Kenties kuitenkin tarvittaisiin tutuista sukupuolitaudeista tippurista tai klamydiasta vieläkin kehittyneempi pissapisaroiden mukana leviävä versio, jotta näinkin järeisiin toimenpiteisiin ryhdyttäisiin.

*** Laulun loppukäännökseen sitten tarvitsenkin kielitaitoisten ystävieni apua - huomio huomio Tukholma ja Kajaani! Tai sinun apuasi kielitaitoinen lukija!
Kyltittämisarvion Kallion ja tulevaisuuden valistusvision takana Aninka 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kaduille virtsaamista voitaisiin saada vähenemään jos... (voit valita useamman vaihtoehdon)