perjantai 11. maaliskuuta 2011

Virtsaamisen syitä osa 1: VIRTSANKARKAILU


Kaupungin kaduille ja porttikongeihin virtsaamisen syitä voivat olla erilaiset virtsaamisen häiriöt. Näistä häiriöistä yleisimpiä ovat virtsankarkailu, tihentynyt virtsaamisen tarve ja virtsan jälkitiputtelu. 

Erittelen oireet sekä ehdotukset toimenpiteiksi ongelman korjaamiseksi. Tänään esittelen teille ratkaisuehdotukseni virtsankarkailuun eli inkontinenssiin.

Virtsankarkailu (inkontinenssi)

Virtsankarkailua esiintyy erityisesti anniskeluravintoloiden läheisyydessä, matkalla etkoilta anniskeluravintolaan tai anniskeluravintolasta jatkoille tai kotiin. Myös anniskeluravintoloiden vaihto aiheuttaa virtsankarkailua kaduille, porttikongeihin, kaduille ja puistoalueisiin. Toisinaan virtsankarkailua tapahtuu myös niin, että potilas poistuu ravintolasta ja virtsa karkaa esim. läheiseen puhelintolppaan ravintolan vessan sijaan ja ja potilas palaa takaisin samaan ravintolaan.

Hoitokeinoja: Karkailuun on kehitetty erilaisia inkontinenssisuojia kevyistä tippasuojista teippivaippoihin. Virtsankarkailusuojat ovat käyttäjilleen hyvin istuvia ja mukavia ja sivullisten silmiin erittäin huomaamattomia. Ehdotan, että sosiaali- ja terveysministeriö jakaisi inkontinenssivaippoja anniskeluravintoloiden ja festarialueiden läheisyydessä ilmaiseksi. Kaupungeissa voisi olla kondomiautomaattien tapaan vaippa-automaatteja, jotka olisivat sijoitettu ravintoloiden vessoihin. Niiden ylläpidosta vastaa ravintola. Jakelu olisi ilmaista ja kustannukset upotettaisiin juomien hintoihin.
Inkontinenssivaippa
Kampanjointia voitaisiin käydä iskulauseella ”Jottei vaivas muita haittaa, käytä vaikka vaippaa!” tai ” veljeys – vapaus ja vaippa”. (Lisää kampanjalause-ehdotuksia otetaan vastaan)



Ehdotan myös, että ongelma-alueille tehtäisiin kampanjaiskuja, joissa porttikongeihin pissaajille ojennettaisiin ilmainen teippivaippa jatkokarkailujen estämiseksi. Lisäksi köyhien ruokaongelma ratkaistaisiin nostamalla tukia ja näin Kallion leipäjonojen tilalle voitaisiin perustaa vaippajonot. 

Feissausta feissausta. Kyllä se valistus on ennenkin suomalaisiin tehonnut.

Jos vaippojen käyttöön ei löydy halua ja virtsankarkailu vain jatkuu, niin vanha kunnon kotiaresti toimii aina. Vessa on lähellä ja pidätyskykyharjoituksiin annettaisiin fysioterapeutin laatimat ohjeet. 


Kotiaresti ollessa tehoton karkailun uusijoille tarjottaisiin hoitokeinona vapaaehtoisuuteen perustuvaa ja tarvittaessa pakkotoimenpiteenä ’koulukotia’, jossa karkailuun taipuvaista opetettaisiin konkreettisesti vaippojen käyttöön ja pidätysharjoitusten ja julkisten vessojen käyttöä harjoiteltaisiin ohjatusti. Lomille ja ehdonalaiseen pääsisi onnistuneen koulukotiviikon jälkeen. Jos kuitenkin viikonloppuna virtsankarkailut jatkuvat hoitojaksoja pidennettäisiin. Myös elinkautinen olisi mahdollinen josta vapautettaisiin, jos potilas sitoutuisi käyttämään kestokatetria.

3 kommenttia:

  1. Tää on huippu :)

    http://www.youtube.com/watch?v=EwTSvpzUrq8

    VastaaPoista
  2. Tena muuten saattais lähteä sponssaamaan sellaista kokeiluluontoista inkontinenssivaippojen jakelua vaikka Kallion suunnalla. Pitääpä alkaa miettimään pientä tempausta...

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kaduille virtsaamista voitaisiin saada vähenemään jos... (voit valita useamman vaihtoehdon)