sunnuntai 13. maaliskuuta 2011

Virtsaamisen syitä osa 2: TIHEÄVIRTSAISUUS


Kaupungin kaduille ja porttikongeihin virtsaamisen syitä voivat olla erilaiset virtsaamisen häiriöt. Näistä häiriöistä yleisimpiä ovat virtsankarkailutihentynyt virtsaamisen tarve ja virtsan jälkitiputtelu. 

Erittelen oireet sekä ehdotukset toimenpiteiksi näistä vaivoista kärsivien ongelman korjaamiseksi. Tänään esittelen teille syitä tiheävirtsaisuuteen, sekä ehdotukset hoitokeinoiksi.

Tiheävirtsaisuuden (pollakisuria) syitä
Luonnollisin syy tiheävirtsaisuuteen on runsaampi nesteiden nauttiminen. Juomien sisältämät aineet, kuten alkoholi ja kofeiini lisäävät munuaisten poistamaa nestemäärää. Myös monet lääkkeet voivat lisätä virtsan eritystä. Tiheävirtsaisuudesta kärsiviä ihmisiä näkee erityisesti perjantaisin ja lauantaisin, kun vaivasta kärsivät vaihtavat paikkaa anniskeluravintolasta toiseen.  Tällöin tiheävirtsaisuudesta oirehtivien henkilöiden virtsaamistarpeen syynä on useimmiten alkoholijuomat.

Alkoholi on myrkyllistä. Se hajoaa elimistössä kemiallisesti suurimmaksi osaksi maksassa. 5 % alkoholista palaa suolen seinämässä ja munuaisissa tai poistuu elimistöstä uloshengityksen ja kehon eritteiden mukana. Maksassa alkoholi palaa etikkahapoksi ja kulkeutuu muualle kehoon hajotakseen hiilidioksidiksi ja vedeksi. Alkoholi siis happamoittaa kehoa ennen poistumistaan. Alkoholin sanotaan olevan diureetti ja elimistöstä poistuukin runsaasti nestettä alkoholin nauttimisen yhteydessä. Nesteen poistuminen tarkoittaa siis tihentyvää virtsaamisen tarvetta.

Muita syitä tiheävirtsaisuuteen voivat olla munuaisten vika, hoitamaton diabetes, virtsarakon normaalia pienempi koko, rakkotulehdus, eturauhasen liikakasvu, Parkinsonin tauti, MS- tauti, kohdun laskeuma, psyykkinen jännitys jne.

Terveyskirjasto neuvoo tiheävirtsaisuuteen hoidoksi virtsarakon harjoittamista ja tietoista virtsaamisvälien pidentämistä. Samoin se neuvoo välttämään virtsaneritystä lisääviä juomia, kuten kahvia, teetä ja alkoholijuomia.


Alkoholi on myrkkyä
alkoholi on myrkkyä
alkoholi on myrkkyä
alkoholi on myrkkyä

Poijat kaljaa tilaavat,
ja siten terveytensä pilaavat
He juovat pulloja tusinan
ja tekevät maksastansa rusinan

Mitä tästä opimme,
myrkyille paamme topin me
Nyt kaikki veisaamaan,
myrkkyjä syödä ei saa maan

Myrkkyä ei syödä saa
myrkkyä ei syödä saa
myrkkyä ei syödä saa…

Ehdotan hoitokeinoiksi alkoholin nauttimisesta johtuvaan hallitsemattomaan tiheävirtsaisuuteen - joka ilmenee virtsaamistarpeena julkisilla paikoilla, kaduilla ja porttikongeissa - AA klinikkaa, alkoholinkäytöstä pidättäytymistä ja antabusta.


Virtsaamisen syitä osa 1: VIRTSAN KARKAILU
Virtsaamisen syitä osa 2: TIHENTYNYT VIRTSAAMISEN TARVE
Virtsaamisen syitä osa 3 VITRSAN JÄLKITIPOTTELU

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kaduille virtsaamista voitaisiin saada vähenemään jos... (voit valita useamman vaihtoehdon)