torstai 9. helmikuuta 2012

KLASSINEN EHDOLLISTUMINEN - tapausesimerkki KUSTI

Esittelen tapausesimerkin Kusti, joka on ehdollistunut virtsaamaan kaupunkialueella puskiin. * 


Kusti on tavallinen peruskoulun ja lukion suorittanut nuorimies. Hän käy töissä silloin tällöin. Useimmiten kuitenkin isä antaa hänelle rahaa ja hanttihommienkin jälkeen tervehdyttävän tauon duuneihin antaa ansiosidonnainen, jonka turvin Kusti on saanut hengailla kesäisin ystävien kanssa Kallion puistikoissa olutpussit seuranaan. Kusti on tottunut puskapissaaja. Hän ei oikein edes muista mistä kaikki alkoi. Kustin äiti muistelee leikkipuistoissa vietettyjen lapsuusvuosien aikana pissattaneensa Kustia usein leikkipuiston puskaan, koska käymälöitä ei lähettyvillä ollut käytettävissä. Puskapissaaminen jatkui jalkapalloharrastuksen yhteydessä. Kentän laidalle pojat usein kävivät heittämässä vedet, jos kesken harjoitusten iski hätä. "Puskakuselle", Kusti muisti valmentajan usein komentaneen. Sitten tultiin siihen ikään, kun vanhimmat kavereista saivat ostettua kaupasta olutta. Ankkapuiston nurmikolla tuli vietettyä olutta litkien niin arki-illat kuin viikonloputkin, jos vain sää salli. "Vuorotellen käytiin jätkien kanssa heittämässä vedet puskaan. Talvet on jotenkin vaikeempaa aikaa. Baareissa tai himassa ei edes tule mieleenkään käydä kusella, mutta kun menen ulos iskee kusihätä heti. Se on vaan vitun jäätävää se vedenheittäminen pakkasella bussipysäkin nurkkaan tai johonkin kadunkulmaan. Kesällä on tosi jees. Puskia sillon riittää." Kusti kertoo.


Kusti on ehdollistunut. Klassisessa ehdollistumisessa kahden eri ärsykkeen välille syntyy mielleyhtymä; kun ensimmäinen ärsyke esiintyy, osataan jo odottaa seuraavaa ärsykettä. Ensimmäisestä ärsykkeestä tulee siis toisen ärsykkeen signaali. 


Kustin tapauksessa katu tai puska toimii ensimmäisenä ärsykkeenä, joka laukaisee toisen ärsykkeen eli virtsaamistarpeen. Klassista ehdollistumista onkin kutsuttu myös ”signaalioppimiseksi”. Kusti itse ei koe toimintansa olevan haitallista. Päätin kuitenkin suunnitella Kustille ja muille Kustin kaltaisille puskapissaamiseen ehdollistuneille hoito-ohjelman, jonka tarkoituksena on ehdollistaa "Kustit" käyttämään oikeaa vessaa puskan sijaan.


1. Signaalinsiirto: WC kylttien sijaan Kustin lähikapakan vessan seinään vaihdetaan kyltti PUSKA. Samoin kyltitetään Kustin kotivessan ovi. Signaalia vahvistetaan puskan kuvalla. Myös pisoaarissa tai WC- pöntössä voidaan hyödyntää samaa tekstiä ja kuvaa. Tämä helpottaa ehdollistumista vähitellen toimittamaan virtsa pisoaarin tai pöntön kautta viemärijärjestelmään.


2. Rankaisu: Kustin kotioven ja lähikapakan lähettyvillä olevat puskat aidataan sähköaidoilla. Sähköaitaan virtsatessa, Kusti saa toiminnastaan negatiivisen palautteen - sähköiskun. Näin Kusti oppii, että sähköiskun voi välttää virtsaamalla wc-tiloissa esimerkiksi pönttöön.


3. Palkkio: Kustia palkitaan siitä, että hän palauttaa juomansa virtsan muodossa anniskeluravintolan tai lähi-Alepan vessaan. Olutta ostaessa maksetaan ns. eritepantti, jonka saa takaisin virtsattuaan tuotteen aiheuttaman neste-erityksen takaisin kaupan tai anniskeluravintolan pisoaariin.
Kuvassa esiintyvä henkilö ei liity tapaukseen.*Tapausesimerkissä esittelemäni toimintamalli sopii myös niille, jotka ovat ehdollistuneet virtsaamaan porttikongiin, talonseiniin, kulmauksiin tmv. paikkoihin. Käytän tässä tapausesimerkissä selvyyden vuoksi yhtä kohdetta - puskaa. Muihin kohteisiin ehdollistuminen vaatii signaalikuvien vaihtoa ja näiden kohteiden sähköistämistä. Muuten toimenpiteet ovat samat.


virtsaamisvaivat, klassinen ehdollistuminen, käyttäytymisterapia, Pavlovin koirat, palkkio rankaisu , kouluttaminen, koirakoulu

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kaduille virtsaamista voitaisiin saada vähenemään jos... (voit valita useamman vaihtoehdon)