sunnuntai 5. helmikuuta 2012

HELSINGIN VESSAT

Kun hätä on suurin, on apukin usein maksullista - pätee useimmiten Helsingin keskustassa liikkuessa. Voidaan kuitenkin sanoa, että kyllä hätä vessan keksii, vaikka tosi hätä ei kuitenkaan ehdi lukemaan neuvoja turistioppaista. Helsingin keskustassa liikkuessa on siis yllättävään hätään syytä varautua etukäteen - jos ei siis tästä toimituksesta halua maksaa erityisesti mitään.

Ilman kokemusta on vessoja keskusta-alueelta vaikeaa löytää. Kaupallisten keskusten vessoihin tarvitset usein asiakaskortin, koodin, poletin tai euron kolikon. Helsingin uutisista löytyy kaupallisten keskusten vessojen toiminnasta lyhyt ja ytimekäs katsaus. Hakaniemen Sokokselta, keskustan Stockmannilta, Ateneumin kirjakaupasta ja Forumista löydät kuitenkin varmasti maksuttoman helpotuspalvelun.


Maksuttomien vessapalvelujen löytäminen vaatii luovuutta, mutta älypuhelimesta voi olla hyvinkin apua. Suosittelen linkkiä http://www.hel.fi/palvelukartta/, josta luovasti surffaamalla löytyy varmasti lähin maksuton vessa. Tässä kuitenkin muutamia vinkkejä vessan etsiskelyyn.


Taiteenkin ystävät saattavat suunnata tottuneesti käyttämään Ateneumin tai Kiasman maksuttomia toiletpalveluita. Suosittelen niitä lämpimästi muillekin. Samalla voi piipahtaa museoiden yhteydessä oleviin ihastuttaviin kirjakauppoihin. Näissä vessoissa ei pääsylippuja kysellä. Myös Amos Andersenin ja Taidehalllin museoiden vessoihin päässee vain ystävällisesti pyytämällä.


Jos satut hädän hetkellä olemaan yliopistorakennusten lähettyvillä voi yliopistojen tiloihin reippaasti lähteä etsimään maksutonta vessaa. Vahtimestarit neuvovat vessapalveluiden löytämisessä mielellään ja ei varmasti maksa mitään. Porthanian ja yliopiston päärakennuksen vessat sijaitsevat aivan keskustassa ja ovat maksutta kaikkien sisään kävelevien käytettävissä. 


Keskustan kirjastojen sijainnit on hyvä painaa mieleen, sillä siellä pisulle pääsee varmasti maksutta.
Elielinaukiolta löytyy Kirjasto 10, Rikhardinkadun kirjasto löytyy Esplanadien lähettyviltä ja Kallion kirjastosta löytyy oiva maksuton vessa Karhupuiston kupeesta.
Kluuvin kauppakeskuksessa sijaitsevan työvoimatoimiston vessaan pääsee luultavasti ystävällisesti pyytämällä. Työvoimatoistot löytyvät myös Uudenmaankadulta Kampista ja Hakaniemestä Haapaniemenkadulta.

Avoimia ja kansoitettuja kahviloita löytyy keskustasta runsaasti. Vaivihkaa voi hipsiä helpostikin mm. Lasipalatsin kahviloiden vessoihin. Kahvilan työntekijät tuskin kiireessään ehtivät kyselemään kahvikuitteja. Sama taktiikka toiminee useimmissa Helsingin kahviloissa. Tällöin WC:n sijainti kahvilan tilassa on kuitenkin hyvä tietää ennalta, jotta vessaan hiipimisen kahveja ostelematta voi suorittaa itsevarmasti ja erityistä huomiota herättämättä. (Toisaalta reilusti suoraan kysymälläkin pääsee pissalle useimmiten maksutta.)
Yleisövessat Helsingissä
Helsingin keskusta-alueelle on pystytetty yhteensä 35 ns. city-vessaa. Näiden maksullisten yleisövessojen löytämiseen kätevä työkalu voi löytyä lähempää, kuin arvaatkaan. Android zoom esittelee viiden tähden älypuhelinsovellusta 'Stadin Vessat', joka kertoo Helsingin kaupungin julkisten vessojen sijainnit. Jos oma sijaintisi on sovelluksen saatavilla, näet sen kätevästi suhteessa lähimpään julkiseen vessaan. Sovelluksen käyttö vaatii toimivan internet-yhteyden, sillä vessojen sijainnit ladataan Helsingin kaupungin tietokannasta. Latauksia on tehty tähän mennessä 100-500 latauksen välillä. Tämän sovelluksen voisi kuvitella lyövän läpi, kun tietoisuus palvelusta lisääntyy. Reittiopas kaupungin vessoihin on varmastikin lyhtä tarpeellinen, kun julkisen liikenteen reittioppaatkin.
Näillä vinkeillä Aninka toivottelee mukavia vessareissuja.

PS. Wespalla on vielä asiaa. Kyllä nuoriso tietää!

2 kommenttia:

  1. Viisas lähestysmiskulma taideveskiaiheeseen! Ei ole odotettavissa nettipoliisin kautta toimitettua porttikieltoa museoihin vinkin antajalle.
    Harvinaisen monipuolista ja paneutuvaa vessakulttuuriaiheenkäsittelyä ylipäätäänkin sinulla!

    VastaaPoista
  2. Tämä vähän sivusi vinkkaamaasi taidevessa-aihetta ja mielestäni syvällisempi ja visuaalisempikin lähestyminen museoiden vessoihin voisi olla paikallaan. :) Ehkäpä vielä palaan museoiden vessoihin myöhemmin...

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kaduille virtsaamista voitaisiin saada vähenemään jos... (voit valita useamman vaihtoehdon)