sunnuntai 15. tammikuuta 2012

Laura Norenin taulukkososiologiaa

Googlatessani jälleen kerran maailmalta kuvia ja tekstejä blogin aiheeseeni löysin Laura Noren graphicsociology blogin, jossa Noren on tehnyt tutkielman ihmisten vessakäyttäytymisestä kaavion muotoon.
Laura Noren määrittelee virtsaamisen biologiseksi toiminnoksi, johon kohdistuu kuitenkin paljon sosiaalista kontrollia. Kaupunkisuunnittelu ei ole pysynyt kysynnän mukana puhtaiden helposti lähestyttävien sosiaalitilojen suunnittelussa ihmisille ja koiran virtsan käsittelylle taas ei ole edes yritettykään luoda minkäänlaista järjestelmää. Useimmissa kaupungeissa ihmisten julkivirtsaaminen on laitonta, kun taas toisaalta koirien virtsaaminen on laillista ja yleisesti hyväksyttyä mihin vain.


Käänsin Norenin taulukon suomeksi, joka helpottanee sen tulkintaa. Voit myös tutustua Norenin analyysiin tarkemmin ylempää löytyvästä linkistä.

Kuvioon sijoittuvat samaan kohtaan koirien pissaamiskäyttäytyminen ja ihmisten häpeilemätön kaduille virtsaaminen. Suurempaa biologista ja sosiaalista vapautumista tavoittelevan seuraava askel on käyttää tippasuojia ja vaippoja, mutta näiden apuvälineiden käyttöön liittyy myös pidätyskyvyttömyys. Havainnollinen sosiologinen kuvio. Kiitos tästä Laura.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kaduille virtsaamista voitaisiin saada vähenemään jos... (voit valita useamman vaihtoehdon)