torstai 31. maaliskuuta 2011

Pissiniemestä, Vessanjärveen ja Kikkarkoskentielle! - HASSUJA PAIKANNIMIÄMuistan ikuisesti vanhan, hurskaan, karjalaisen mummoni tokaistessa kahvinkeittimen tiputtaessa kahvia kovin hitaasti sen olevan kuin Jyrin kyrpä. Tämä lapsena kuultu sanonta todella jäi mieleeni. Sen käyttö tänäpäivänä voisi herättää pahennusta, joten soveltamisen olen jättänyt sikseen.
Edesmenneen karjalaismummoni nimi oli Esteri (todellakin oli ja siitä saakin oivan aasinsillan...). "Vettä tuli kuin Esterin perseestä" sanonnan käyttö lienee kovastikin vähentynyt ja sen viljeleminen lieneekin tänäpäivänä enemmänkin sivistymättömyyden merkki, kuin rikasta kieliperinnettä. Ajat ovat muuttuneet kielen puolesta hienostuneemmaksi, mutta jotkin alatyylisemmät paikannimet ovat jääneet. Missä sijaitseekaan Pissiniemi? Entä Kusipää tai Vessanjärvi? Tässäpä mainioita vinkkejä ensikesän kotimaanmatkasuunnitelmille  ja muutama piipahdus ulkomaille - eli hauskoja paikannimiä tiedossa. 

Nyt lorahti
Monet paikannimet ovat hyvinkin vanhoja. Elintason ja sivistyksen myötä uusille asuinalueille annetaan asiallisempia ja ei niin alatyylisiä nimiä kuin entisaikaan. Seuraavaksi "Nyt lorahti" teemaan liittyvä kattava nimistölista. (lähteinä: googlemaps ja tämä lista
Pissiniemi (Tornionjoen rannassa) PISSINIEMI
Pisu (entinen tila Skanssinmäellä Turussa)
Virtsalampi (Parikkala)
Virtsa (Viro) 
Pissata sanalle synonyymejä - heittää vettä ja kusta.
Heittomäentie (Jyväskylä)
Heittomäentie (Kangasala)
Heittäjänkatu (Imatra)
Heittolantie (Ikaalinen)
Heittolantie (Jalasjärvi)
Heittäjänkatu (Imatra)
Heittäjäntie (Kouvola)
Kusipää (Pomovaaran huippu Muoniosta itään)
Kustavi (paikka Länsirannikko)
Kustavintie (Masku)
Kustavintie (Turku)
Vessanjärvi (Mäntyharju)
Vessa sananalle synonyymi - pikkula
Pikkulantie (Kalajoki)
Pikkulantie (Vihanti)


kuvassa koiran kakka


Ulostamiseen liittyviä paikannimiä löytyy runsaammin. Luettelen nekin nyt tässä, koska kaupunkimme ei välty myöskään tähän perustarpeeseen liittyvältä jäteongelmalta. Sen opin, kun oma koirani alkoi himoita syödä ihmisen kakkaa ja se olikin todella taitava löytämään niitä milloin mistäkin puskasta. Eli ihmisen kakkaa kaupunkialueeltamme löytyy ja kokemukseni perusteella runsaasti. Sen sekoittaa helposti koiranjätöksiin, jota kuitenkaan oma ihmisenkakkavihikoirani ei tehnyt. Paska sana on näissä paikannimissä hyvin yleinen. Syykin lienee kielihistoriassa. Paska on hyvin vanha suomalaisugrlainen sana, kun kakalla taas on tarkoitettu lähinnä lapsen kakkaa.


Kikkarkoskentie (Pöytyä)
Paskovaarantie (Muhos)
Papanapolku (Mäntsälä)
Ripuliniementie (Savonlinna)
Kakkarintie (Tohmajärvi)
Kakkarintie (Nousiainen)
Kakkarluodontie (Kokkola)
Paska-Avenue (Karstula)
Paska (Winnipeg, Manitoba, Canada)
Paska (Saksa)
Paskajoki (Tornionjoen länsipuolella)
Paskalampi (Espoo)
Paskalampi (Kirkkonummi)
Paskalomatunturi (Saariselkä)
Paskasaaret (Näsijärvi)
Paskatinlahti (Lohjanjärvi)
Paskatti (Kiikala/Somero)
Paskahattu (turvesuo Luumäellä)
Paskatunturi (Saariselältä koilliseen)
Paskalampi (Espoo)
Pasklampi (Uudenkaupungin lähellä)
Paskosaarentie (Pälkäne)
Pasko(Kemi)
Paskolammentie (Kyyjärvi)
Påskolammi (Chile)
Suolistontie (Ulvila)
Sonta(Vojvodina)
Pokaleentie (Kuopio)
Ripulinjärvi (Kontiolahti)
Saaranpaskantamasaari (Onkamojärvi, Salla)


Näihin hauskoihin paikannimimiin tutustuttuani intouduin keksimään myös rakkaalle kotikaupungilleni Helsingille uusia kuvaavia nimityksiäni. Kaupunkikierroksen muodossa pääset tutustumaan Käymäläkallioon, Pohjoiselle- ja Eteläiselle vessaplaanille ja sieltä Ureaan! 

Turistimatkasi arvoisa ulkopaikkakuntalainen tai muun maan kansalainen voisi alkaa vaikka näin: "Tervetuloa tutustumaan kotikaupunkiini HELLsinkiinKäymäläkallion kautta ja Pohjoiselle- ja Eteläiselle Vessaplaanille ja sieltä poikkeamme UreaanMyös mahdollinen kierros Kakkasataman kautta Huussihermanniin ja sieltä Virtsalaan."

Kallio
Ehdotan Helsingin kaupungin nimistön laittamista remonttiin! Näin kaupungin nimistö kertoisi meille jotain kulttuuristamme niin itsellemme, kuin muillekin vierailijoille.  Tässäpä siis nimiehdotuksia kaupungin puistoille, kaduille ja tutuille kaupunginosille. 
Kalliosta löytyvät Kustaankatu ja HELsinginkatu on ihan hyvä säilyttää ennallaan Samoin Eläintarhantie sopii hyvin alueen kuvaan. Kalliota voitaisiin yleisesti alkaa kutsumaan KäymäläkallioksiKustaa Vaasan puisto voitaisiin muuttaa 'Kustaanvain puistoksi' ja samalla Kustaa Vaasan tie 'Kustaanvain tieksi'. Kustaa Aadolfin puisto taas  voisi olla vaikka 'Kustaanalle puisto' tai poliittisempi 'Kustaan Adolfille puisto'.  Kalliossa Linjat ovat kovin tuttuja tiennimityksiä kaupunkilaisille, joten pienellä muutoksella näistä saataisiin helposti Ensimmäinen liraus, Toinen liraus, Kolmas liraus jne. Torkkelinmäki voitaisiin muuttaa Torttumäeksi ja Esplanadit voisivat pikemminkin olla Eteläinen- ja Pohjoinen Vessaplaani. Eiran nimi muutetaan Ureaksi ja Kalasatama Kakkasatamaksi lisäksi Kaisaniemi Kusniemeksi. Hermannin nimi voisi pikemminkin olla Huussihermanni ja vieressä sijaitseva Vallila Virtsala.
rakkaudesta Helsinkiin
Muita ehdotuksiani, joita voi vapaasti sijoittaa sopiville kaduille, alueille ja puistoihin Helsingissä ovat: Pisupuisto,  Pissalahti, Loraustuskuja, Lorahduspuisto, Käymäläkuja, Puskapissapuisto, Helpotustentie, Miestenhuoneenkatu, Naistenhuoneenkuja, Pisuniemi, Virtsa, Kakkarakatu, Kikkarekuja, Kakkakallio, Aidallelorotustie, Pipanapolku, Liru, Lirukuja, Pississanta, Pississannantie, Kusiniemi, Kusela, Heittopolku, Pisukaari, VedenheittokatuKatuvessala, Porttikongipissala, Heittohermannintie,  Pissislinna, Pissilinnanpuisto, Lantaniemi, Loraus, Lorahdus - avenue, Lantaniementie, Sontala, Virtsavuori, Virtsavuorenpuistotie, Käymäläkatu tai Käymäläkallionkatu, Klosettipolku, Pisoaaripuisto,  Vessalanpuisto, Hotellihelpotuksenkuja, Puuteroimispuisto, Läävälahti, Läävälahdentie, Bajamajakuja, Bajamajakaari, Virtsankarkailupolku, Tipottelutie, Huussihermanninkatu, Pikkulanpolku, Pönttölä, Pönttö...

Nimistösuunnittelija ja melkein maisteri - Aninka 


PS. Lopuksi vielä röyhkeä kuvakaappaus Riemurasian sivustolta.


Hävyttömät paikannimet Suomi, hauskat paikannimet Suomi, pervot paikannimet Suomi

4 kommenttia:

 1. ja Paskanperä löytyy Kustavin Anavaisista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Paskanperä on (tai oli) epävirallinen nimitys pienelle matapohjaiselle poukamalle, jossa kasvoi pahalta haisevia vesikasveja. Tosin poukama on sittemmin ruopattu ja rannoille on rakennettu mökkejä. Muisto Paskanperästä alkanee hiljalleen kadota, mutta hyvä, että siitä löytyy jälki netistäkin.

   Poista
 2. On olemassa paikkakunta PORNainen.

  VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kaduille virtsaamista voitaisiin saada vähenemään jos... (voit valita useamman vaihtoehdon)