torstai 31. maaliskuuta 2011

Neljä poikaa ja NYT KYLLÄ LORAHTI!



Kuvan ottanut ystäväni viime kesänä. Paikka Sörnäinen. Kiitämme tästä häntä. 


Parempi virtsa väärään, kuin vaaksa... vai miten se nyt oikein meni?


Taidetta Tampereelta STILL kuvia videosta SHY PEE


Katso myös lorottelija Kurvissa SUORAAN MAINOSTOLPPAAN!

Pissiniemestä, Vessanjärveen ja Kikkarkoskentielle! - HASSUJA PAIKANNIMIÄ



Muistan ikuisesti vanhan, hurskaan, karjalaisen mummoni tokaistessa kahvinkeittimen tiputtaessa kahvia kovin hitaasti sen olevan kuin Jyrin kyrpä. Tämä lapsena kuultu sanonta todella jäi mieleeni. Sen käyttö tänäpäivänä voisi herättää pahennusta, joten soveltamisen olen jättänyt sikseen.
Edesmenneen karjalaismummoni nimi oli Esteri (todellakin oli ja siitä saakin oivan aasinsillan...). "Vettä tuli kuin Esterin perseestä" sanonnan käyttö lienee kovastikin vähentynyt ja sen viljeleminen lieneekin tänäpäivänä enemmänkin sivistymättömyyden merkki, kuin rikasta kieliperinnettä. Ajat ovat muuttuneet kielen puolesta hienostuneemmaksi, mutta jotkin alatyylisemmät paikannimet ovat jääneet. Missä sijaitseekaan Pissiniemi? Entä Kusipää tai Vessanjärvi? Tässäpä mainioita vinkkejä ensikesän kotimaanmatkasuunnitelmille  ja muutama piipahdus ulkomaille - eli hauskoja paikannimiä tiedossa. 

Nyt lorahti
Monet paikannimet ovat hyvinkin vanhoja. Elintason ja sivistyksen myötä uusille asuinalueille annetaan asiallisempia ja ei niin alatyylisiä nimiä kuin entisaikaan. Seuraavaksi "Nyt lorahti" teemaan liittyvä kattava nimistölista. (lähteinä: googlemaps ja tämä lista
Pissiniemi (Tornionjoen rannassa) PISSINIEMI
Pisu (entinen tila Skanssinmäellä Turussa)
Virtsalampi (Parikkala)
Virtsa (Viro) 
Pissata sanalle synonyymejä - heittää vettä ja kusta.
Heittomäentie (Jyväskylä)
Heittomäentie (Kangasala)
Heittäjänkatu (Imatra)
Heittolantie (Ikaalinen)
Heittolantie (Jalasjärvi)
Heittäjänkatu (Imatra)
Heittäjäntie (Kouvola)
Kusipää (Pomovaaran huippu Muoniosta itään)
Kustavi (paikka Länsirannikko)
Kustavintie (Masku)
Kustavintie (Turku)
Vessanjärvi (Mäntyharju)
Vessa sananalle synonyymi - pikkula
Pikkulantie (Kalajoki)
Pikkulantie (Vihanti)


kuvassa koiran kakka






Ulostamiseen liittyviä paikannimiä löytyy runsaammin. Luettelen nekin nyt tässä, koska kaupunkimme ei välty myöskään tähän perustarpeeseen liittyvältä jäteongelmalta. Sen opin, kun oma koirani alkoi himoita syödä ihmisen kakkaa ja se olikin todella taitava löytämään niitä milloin mistäkin puskasta. Eli ihmisen kakkaa kaupunkialueeltamme löytyy ja kokemukseni perusteella runsaasti. Sen sekoittaa helposti koiranjätöksiin, jota kuitenkaan oma ihmisenkakkavihikoirani ei tehnyt. Paska sana on näissä paikannimissä hyvin yleinen. Syykin lienee kielihistoriassa. Paska on hyvin vanha suomalaisugrlainen sana, kun kakalla taas on tarkoitettu lähinnä lapsen kakkaa.


Kikkarkoskentie (Pöytyä)
Paskovaarantie (Muhos)
Papanapolku (Mäntsälä)
Ripuliniementie (Savonlinna)
Kakkarintie (Tohmajärvi)
Kakkarintie (Nousiainen)
Kakkarluodontie (Kokkola)
Paska-Avenue (Karstula)
Paska (Winnipeg, Manitoba, Canada)
Paska (Saksa)
Paskajoki (Tornionjoen länsipuolella)
Paskalampi (Espoo)
Paskalampi (Kirkkonummi)
Paskalomatunturi (Saariselkä)
Paskasaaret (Näsijärvi)
Paskatinlahti (Lohjanjärvi)
Paskatti (Kiikala/Somero)
Paskahattu (turvesuo Luumäellä)
Paskatunturi (Saariselältä koilliseen)
Paskalampi (Espoo)
Pasklampi (Uudenkaupungin lähellä)
Paskosaarentie (Pälkäne)
Pasko(Kemi)
Paskolammentie (Kyyjärvi)
Påskolammi (Chile)
Suolistontie (Ulvila)
Sonta(Vojvodina)
Pokaleentie (Kuopio)
Ripulinjärvi (Kontiolahti)
Saaranpaskantamasaari (Onkamojärvi, Salla)


Näihin hauskoihin paikannimimiin tutustuttuani intouduin keksimään myös rakkaalle kotikaupungilleni Helsingille uusia kuvaavia nimityksiäni. Kaupunkikierroksen muodossa pääset tutustumaan Käymäläkallioon, Pohjoiselle- ja Eteläiselle vessaplaanille ja sieltä Ureaan! 

Turistimatkasi arvoisa ulkopaikkakuntalainen tai muun maan kansalainen voisi alkaa vaikka näin: "Tervetuloa tutustumaan kotikaupunkiini HELLsinkiinKäymäläkallion kautta ja Pohjoiselle- ja Eteläiselle Vessaplaanille ja sieltä poikkeamme UreaanMyös mahdollinen kierros Kakkasataman kautta Huussihermanniin ja sieltä Virtsalaan."

Kallio
Ehdotan Helsingin kaupungin nimistön laittamista remonttiin! Näin kaupungin nimistö kertoisi meille jotain kulttuuristamme niin itsellemme, kuin muillekin vierailijoille.  Tässäpä siis nimiehdotuksia kaupungin puistoille, kaduille ja tutuille kaupunginosille. 
















Kalliosta löytyvät Kustaankatu ja HELsinginkatu on ihan hyvä säilyttää ennallaan Samoin Eläintarhantie sopii hyvin alueen kuvaan. Kalliota voitaisiin yleisesti alkaa kutsumaan KäymäläkallioksiKustaa Vaasan puisto voitaisiin muuttaa 'Kustaanvain puistoksi' ja samalla Kustaa Vaasan tie 'Kustaanvain tieksi'. Kustaa Aadolfin puisto taas  voisi olla vaikka 'Kustaanalle puisto' tai poliittisempi 'Kustaan Adolfille puisto'.  Kalliossa Linjat ovat kovin tuttuja tiennimityksiä kaupunkilaisille, joten pienellä muutoksella näistä saataisiin helposti Ensimmäinen liraus, Toinen liraus, Kolmas liraus jne. Torkkelinmäki voitaisiin muuttaa Torttumäeksi ja Esplanadit voisivat pikemminkin olla Eteläinen- ja Pohjoinen Vessaplaani. Eiran nimi muutetaan Ureaksi ja Kalasatama Kakkasatamaksi lisäksi Kaisaniemi Kusniemeksi. Hermannin nimi voisi pikemminkin olla Huussihermanni ja vieressä sijaitseva Vallila Virtsala.
rakkaudesta Helsinkiin
Muita ehdotuksiani, joita voi vapaasti sijoittaa sopiville kaduille, alueille ja puistoihin Helsingissä ovat: Pisupuisto,  Pissalahti, Loraustuskuja, Lorahduspuisto, Käymäläkuja, Puskapissapuisto, Helpotustentie, Miestenhuoneenkatu, Naistenhuoneenkuja, Pisuniemi, Virtsa, Kakkarakatu, Kikkarekuja, Kakkakallio, Aidallelorotustie, Pipanapolku, Liru, Lirukuja, Pississanta, Pississannantie, Kusiniemi, Kusela, Heittopolku, Pisukaari, VedenheittokatuKatuvessala, Porttikongipissala, Heittohermannintie,  Pissislinna, Pissilinnanpuisto, Lantaniemi, Loraus, Lorahdus - avenue, Lantaniementie, Sontala, Virtsavuori, Virtsavuorenpuistotie, Käymäläkatu tai Käymäläkallionkatu, Klosettipolku, Pisoaaripuisto,  Vessalanpuisto, Hotellihelpotuksenkuja, Puuteroimispuisto, Läävälahti, Läävälahdentie, Bajamajakuja, Bajamajakaari, Virtsankarkailupolku, Tipottelutie, Huussihermanninkatu, Pikkulanpolku, Pönttölä, Pönttö...

Nimistösuunnittelija ja melkein maisteri - Aninka 


PS. Lopuksi vielä röyhkeä kuvakaappaus Riemurasian sivustolta.






Hävyttömät paikannimet Suomi, hauskat paikannimet Suomi, pervot paikannimet Suomi

keskiviikko 30. maaliskuuta 2011

Koirakielto ja pojat


"Olethan kasvien ystävä.
Ethän päästä koiraasi
tekemään mitään
tarpeitaan
istutusalueelle."
Tämä kyltti on ollut ehkä yksi hymyilyttävimmistä kylteistä Kallion virtsatuimmilla alueilla. Monesti olen miettinyt, että tarkoittaako kyltin pystyttäjä todella koiria vai alueella käyskenteleviä ja sinnetänne virtsaavia ihmisiä? Onko koira koira vai "koira"?

No jokatapauksessa... fotoshoppailin tähän samaan aiheeseen liittyen piirroksiani ja valokuvia vähän yhteen ja tässä tulos :). 



_ _ _ _ pää?




tiistai 29. maaliskuuta 2011

Sikakin on siistimpi


Taiwanissa sikoja opetetaan ihan oikeasti käymään vessoissa. Etelätaiwanilaisella sikafarmilla 10 000 sikaa saatiin opetettua tekemään tarpeensa erilliselle vessa-alueelle. Kun taiwanilaiset siat oppivat tekemään jätöksensä vessa-alueille sekä sikojen terveys, että hedelmällisyys paranivat. (Taiwanissa siat opettelevat käyttämään vessaa!) Entä kuinka olisi meidän Suomen Wagnereiden kanssa, jos vessa-alueita lisättäisiin esimerkiksi Kallion alueella?


Viimeaikoina tutkijat ovat olleet huolissaan suomalaisten miesten siittiöiden laadusta (Suomalaisten miesten siittiöt huonontuneet! HS 4.3.2011) Syyksi on nähty ympäristötekijät. Nyt lorahti ehdottaa ongelmaan siisteyskasvatus ja tarpeiden tekeminen vessa-alueille, kuten Taiwanilaisissa sikaloissakin. Voitaisiin sitten meilläkin pian otsikoida kaupunkiuutisissa:


"Miestenvessoista toivotaan apua kaupungin saastumiseen!" "Miestenvessoja on jo kokeiltu menestyksekkäästi Kallion alueella. 10 000 miestä saatiin opetettua tekemään tarpeensa erilliselle vessa-alueelle. Kadulle päätyi miestenvessojen ansiosta 80 % aiempaa vähemmän virtsaa ja ulostetta. Kallio pysyi puhtaampana ja haisi vähemmän, ja miehet olivat terveempiä ja hedelmällisempiä."


sikakin on siistimpi

maanantai 28. maaliskuuta 2011

... sen jälkeen olen kussut keskuksen nurkalle!


Milloin kahviloiden ja ravintoloiden vessojen käyttö alkoi maksaa? Samalla, kun yritysten piilo-opetussuunnitelma “vain asiakkaille ilmainen” tarkoittaa sitä, että vessoja ei haluta käytettävän, ovat suomalaiset omaksuneet erinomaisesti kaduille virtsaamisen taidon. Onko se kusi kadulla sisäänkäynnin edustalla pienempi vaiva ja haitta, kuin vessasiivouskulut? 

Tähän samaan sarjaan kuuluu Prismoihin ja Sokos tavarataloihin loppuvuodesta lanseerattu "vain asiakkaille tarkoitettu vessapalvelu". Vessoihin asiakas pääsee enään vain ketjun kortilla ASIAKASKORTILLA VESSAAN.
Iltasanomissa herätti viime kesän lopulla myös keskustelua kaduille virtsaaminen. Hande5 ilmoitti keskustelupalstalla 23.7.2010 seuraavaa: "Sen ainoan kerran kun kampin keskuksessa erehdyin käymään, niin vessamaksu taisi olla euron, sen jälkeen olen kussut keskuksen nurkalle. On se kumma, että kaupungin keskustaan rakennetaan suuri julkisen liikenteen solmukohta, mutta vessoista rahastetaan lähes sama kuin matkustamisestakin."

Myös nimimerkki Amerikkalainen kommentoi kaupungin vessatilannetta: "Niin kauan kun tästä rahastetaan voidaan varautua siihen, että joku haluaa säästää. Lisää ilmaisia, julkisia käymälöitä! Muuten, meillä löytyy luonnonpuistoistakin paremmin hoidetut käymälät kuin monesta suomalaisesta ravintolasta."

Claus wuderlich: ""Hätä ei lue lakia". Vedä itse 20 tuoppia naamariin ja yritä löytää ilmainen vessa ennenkuin jalostettu tuote kyllästää kangasta. Aina ei sellaista huussia satu hollille ja silloin kun luonto kutsuu niin se kutsuu. ...vai onko se parempi että ravinteliin pyrkii mies jolla on etumus märkä ja haisee kuselle? Yleisiä vessoja on liian harvassa, ja harvemmin on kolikko taskussa silloin kun tarviis. Se johtuu jo yksinomaan Murphyn laista."

SAtu: "Ulkomailla pitkään asuneena Suomeen palattuani jouduin taas järkyttyneenä huomaamaan, miten törkeästi ihmisen perustarpeella rahastetaan (1-2 euron vessamaksut) - jos julkista vessaa edes löytyy."







sunnuntai 27. maaliskuuta 2011

Öisessä Kalliossa seinät vuotaa ja kulmissa lorisee







Valomerkin jälkeen matkalta kotiin...
Lorahtiko nurkkaan vai kaatuiko appelsiinimehu?
Seinät ja porttikongit vuotavat Sörnäisessä?

VR:n vessapolitiikka kusee


Pasilassa- kuin kuselassa - VR:ään kustaan - VR:lle kustaan - Kusinen Pasila -  Pasilassa kusee - Paljon hyviä vaihtoehtoja osuvalle otsikolle. Tänään siis Kusisessa Pasilan asemassa.


Opastinsillan puolelta Pasilan asemalle saapuminen tai poistuminen on omanlaisensa elämys. Pakkasta on kolmisen astetta. Silti haju iskee, kuin pesäpallomaila. Siltä ei vain voi välttyä.
 
Itseänikin alkaa vessattaa. Mistähän täältä löytyisi vessa? Opastintaulu on sekava ja neuvoo yläkertaan. Yläkertaan ohjeistaa myös VR:n lipunmyyjä, kun kysyn häneltä aseman vessoja. Hän sanoo minulle painokkaasti, ettei VR.llä ole omia vessoja asemalla. Jään ihmettelemään, että onko todella näin?
 
Vihdoin löytyy infoa. Yläkerran ravintoloiden vessan ovissa olevat kyltit kertovat niiden olevan ainoastaan asiakkaille ja Piccolon vessan oven keltainen tarra neuvoo, että yleisöWC:t löytyvät alakerrasta.

Alakerran viimeisestä nurkasta löytyy yleiset VR:n vessat. Vessamummo on eläkeputkessa ja rahastus toimii kolikoilla.





"Ilmainen vessa on ihmisoikeus" perustelen ystävälleni. Vaadin myös vessamummoja takaisin, sekä kunnon opasteita yleisiin vessoihin asematiloissa. Ystäväni väittää, että suomalaisille yleinen vessa on vain vitsi ja nurkkiin kuseminen kansallinen perinne.


Yleisin vessa Pasilassa siis sijaitsee Opastinsillan puolella kulmissa, seinillä, sillalla, rikkinäisissä hisseissä ja rappusilla. Juuri sillä puolella, josta löytyy lähimmät raitiovaunupysäkit. Ilmaista eikä maksa mitään ja hajun perusteella löytyy helposti.


Päätän tästä lähtien vältellä Pasilan asemaa ja toivotan itselleni mukavampaa matkaa ensi kerraksi.




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kaduille virtsaamista voitaisiin saada vähenemään jos... (voit valita useamman vaihtoehdon)